Oldalak

2015. február 9., hétfő

Charlotte torta

Hozzávalók:

Piskótatekercs:
8 db tojás
8 csapott evőkanál liszt
4 ek cukor
fél csomag sütőpor
1 dl víz
baracklekvár

Barackos túró töltelék:
500g túró
2 dl habtejszín
1 cs habfixáló
3 ek cukor
0,5 cs zselatin fix
2-3 ek baracklekvár (ízlés és állag szerint)

A piskóta hozzávalóiból 2 darab piskótalapot sütünk (kb. 35*25cm-es tepsiben).
A 4 tojás sárgáját elkeverjük a cukorral, vízzel, majd beleszórjuk a sütőporos lisztet. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a masszába. A tepsi aljára sütőpapírt szabunk és arra öntjük a masszát, és kb. 1-15 perc alatt készre sütjük 180 fokon. Ne süssük túl, mert, ha nagyon kiszárad  nem tudjuk feltekerni. Miközben sül bekavarhatjuk a másik tésztát is. Mikor kivettük egy kicsit hadjuk csak hűlni, majd borítsuk ki, szedjük le a sütőpapírt a piskótáról.
Az anyukám úgy tanította, hogy a még meleg, de nem forró piskótát terítsük benedvesített konyharuhára és azzal szorosan tekerjük fel. Így nem fog megtörni. Tartsuk úgy szorosan egy kis ideig, majd tekerjük ki, vegyük le a konyharuhát és gyorsan kenjük be az egész lapot baracklekvárral. Végül tekerjük fel megint, hagyjuk úgy teljesen kihűlni és lehet szeletelni kb. 1-1,5 cm vastagra. Míg ezt megcsináljuk meg is sül a másik lap és kezdhetjük előröl, mivel elég gyorsan kell vele dolgozni, hogy ne törjön.

A tejszínt habbá verjük a habfixálóval. A túrót egy tálban összetörjük és hozzákeverjük a lekvárt, cukrot, majd belekeverjük a tejszínt és végül a zselatin fixet. Mixerrel átkavarjuk.

Veszünk egy gömbölyű aljú tálat és kibéleljük folpackkal. A piskótatekercs szeletekkel szintén kibéleljük, majd beleöntjük a túrós tölteléket. A tetejére megint piskóta szeleteket pakolunk és betesszük a hűtőbe pár órára. Ha megdermedt könnyen kiborítjuk a formából és levesszük a celofánt.
Akár díszíthetjük tejszínhabbal, de önmagában is szép.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése